odprava bolečin v hrbtenici
Uncategorized

Odprava bolečin v hrbtenici ni tako enostavna

Odvetniki, pisarniški uslužbenci, zaposleni na upravnih enotah, računalničarji, učitelji, lektorji … Vse to so poklici, ki se opravljajo v pretežno sedečem položaju. A naše telo ni narejeno za sedenje, temveč za gibanje, zato lahko dolgotrajno sedenje povzroča bolečine v križu. Odprava bolečin v hrbtenici niti ni tako enostavna. Če se že dolgo soočate s temi težavami, potem jih bo še toliko težje odpraviti. Nikar pa bolečin ne ignorirajte, saj lahko ob nezdravljenju privedejo do veliko hujših težav.

Bolečine v hrbtenici se lahko pojavijo zaradi dolgotrajnega (nepravilnega) sedenja.


Današnji način življenja ni v skladu s sestavo našega telesa


Naše telo sestavlja veliko mišic, tkiv, sklepov in drugih snovi. Že samo hrbtenica je sestavljena iz 34 vretenc. Zgornja vretenca so premična in jih spredaj povezujejo medvretenčne ploščice, zadaj pa sklepi, ki so potrebni za to, da se sosednja vretenca lahko medsebojno premikajo. Vretenca spodnjega dela hrbta so zraščena in sestavljajo trtico in križnico. Ker se teža, ki jo mora držati hrbtenica povečuje od glave do spodnjega dela telesa, se vretenca proti spodnjemu delu hrbtenice večajo. Dolgo sedenje še dodatno obremenjuje hrbtenico, kar lahko čez čas privede do bolečin v hrbtenici.


A na žalost smo si ljudje izbrali tak način življenja, da veliko ur presedimo. Ne samo v službi, tudi doma veliko raje sedimo in gledamo televizijo ali počnemo kaj drugega, namesto da bi se gibali, na poti v službo ali šolo običajno spet sedimo v avtu ali na avtobusu itd. Če vse to seštejemo, potem nas ne sme presenetiti dejstvo, da so bolečine v hrbtenici eden izmed najpogostejših razlogov za bolniške odsotnosti z delovnega mesta. Odprava bolečin v hrbtenici namreč zahteva kar nekaj časa. Najprej se morate o svojih težavah posvetovati z zdravnikom, ki vam bo predpisal zdravila ali vas napotil na dodatno zdravljenje, veliko pa lahko za svoje zdravje naredite tudi sami. Kako? Na primer tako, da si omislite ergonomsko oblikovan stol. Odprava bolečin v hrbtenici bo z njim lažja, saj bo nudil popolno oporo vaši hrbtenici. Ergonomski stoli so namreč oblikovani tako, da posnemajo sedenje na žogi, kar vas prisili v pravilno držo telesa tudi pri sedenju. Težavam z bolečinami v hrbtenici se izognete tudi tako, da med sedenjem nimate prekrižanih nog, ampak so stopala obeh nog na tleh, med delom večkrat naredite krajše odmore, med katerimi se malo sprehodite po prostoru, v prostem času bodite aktivni in naredite kaj dobrega za svoje telo … Čeprav se za marsikoga to zdi naporno, v resnici ni, sploh če imate v mislih, da se boste s tem znebili neprijetnih bolečin. Odprava bolečin v hrbtenici na naraven način bo delovala le, če boste pri tem aktivno sodelovali.

Bolečin v hrbtenici se lahko znebite z različnimi vajami.


Kako si še lahko pomagate pri težavah z bolečinami v hrbtenici


Ena izmed bolj učinkovitih možnosti za odpravo bolečin je tudi bioresonančna terapija. Gre za metodo zdravljenja, ki spodbuja lastne zdravilne moči telesa. Zanjo se ljudje odločajo v primeru marsikatere težave, ne le pri težavah, povezanih z bolečinami v hrbtenici. Bioresonančno terapijo se izvaja s pomočjo terapevtske naprave, ki na neboleč način odkrije patološka stanja v telesu, ki povzročajo določene težave. Odprava bolečin v hrbtenici je možna tudi s to metodo, ki se jo lahko dopolni še s klasično terapevtsko masažo ali pa aromaterapijo.

Bolečine v hrbtenici so lahko zelo neprijetne.


Odprava bolečin v hrbtenici je lahko dolgotrajen proces, a zavedati se je treba, da je bolečine treba zdraviti. V nasprotnem primeru se lahko stanje še bolj poslabša in prinese še druge neprijetnosti. Za odpravo bolečin v hrbtenici lahko veliko naredite sami, s pravilno držo telesa, z uporabo ergonomsko oblikovanega stola, z rednim gibanjem itd., če pa so težave vendarle prehude, pa obiščite zdravnika, da vam bo pomagal še na druge načine. Poskrbite za svoje zdravje še danes in hrbtenica vam bo hvaležna!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja