osebnostna rast
Aktivno življenje

Osebnostna rast se gradi počasi, a vztrajno

Že dolgo sanjate o tem, da bi se vpisali na študij, ki vas je od nekdaj zanimal, pa v preteklosti niste imeli možnosti, da bi se nanj vpisali? Si že nekaj let govorite, da se boste odpravili na sanjsko potovanje, potem pa vedno najdete nek izgovor, da tega ne uresničite? Vam je to kaj znano? Ljudje namreč radi prelagamo neznane stvari nekam v prihodnost in sami sebe slepimo, da bomo to uresničili enkrat kasneje. A s tem med drugim trpi naša osebnostna rast – kaj to je in kako se je lotiti boste spoznali v nadaljevanju, zato le preberite članek do konca.

osebnostna rast
Začnite delati na spremembah že danes!


Korak naprej je včasih težak


Stopiti izven cone udobja in poskusiti kaj novega ali pa obstoječe stanje spremeniti, je za marsikoga težko. Vsem je verjetno ljubše, da namesto tega pustimo stvari take kot so, saj je tako bolj enostavno, pa četudi nam trenutno stanje ne odgovarja najbolj. Ampak zakaj je pravzaprav tako težko narediti korak v drugo smer? Verjetno zato, ker to pomeni, da gremo v neznano smer; sprašujemo se, kaj si bo okolica mislila o tem, kaj če nam ne bo uspelo itd. Kaj pa, če bi se enkrat za vselej nehali obremenjevati z okolico in morebitnimi neuspehi in samo storili to, česar si že dolgo želimo? Le tako bo namreč naša osebnostna rast napredovala, mi pa bomo bogatejši za veliko novih izkušenj in znanj.


Marsikdo vseeno raje vztraja pri starih navadah in se mu osebnostna rast upira, saj ve, da bi moral za spremembe on sam nekaj konkretno narediti, veliko lažje pa je le sedeti in vztrajati v starih, že poznanih vzorcih. A vprašajte se, ali vam ne bo čet pet, deset, morda dvajset let hudo, ker se nečesa niste lotili. Gotovo ste že kdaj poslušali starejše, ki so vam vneto dopovedovali, da obžalujejo, da v mladosti niso storili tega in tega – bi bili radi tudi vi na njihovem mestu, ali bi raje storili nekaj dobrega zase in živeli polno življenje? Odločitev je v vaših rokah!


Kako se lotiti osebnostne rasti?


Do določene mere osebnostne rasti pride človek naravno, spontano, za določene stvari pa se mora sam zganiti in kaj narediti. Osebnostna rast se začne graditi tako, da razmišljate, kaj vas v življenju ovira, moti in kako bi to lahko spremenili. Pogosto se zatakne pri sami izvedbi teh ciljev. Pravila, ki bi narekovalo kdaj, kako in kje začeti ni, vsekakor pa velja pravilo, da prej ko začnete, bolje bo. Če si zadate neko konkretno zadevo, ki vas moti in si jo res želite spremeniti, potem vas bo že misel na to gnala naprej.

osebnostna rast
Stopiti korak naprej je težko, a zelo dobro vpliva na naše življenje.


Dandanes obstaja veliko različnih načinov, metod in tehnik, ki vam pomagajo dosegati osebnostno rast. Sami si lahko izberete tehnike, predavatelja, coachinga, lokacijo izvajanje itd. Lahko se udeležujete tudi več stvari naenkrat in s tem spoznate več različnih vidikov, ki vam bodo pomagali na vaši poti do uspeha. Znanje o osebnostni rasti lahko pridobivate tudi iz knjig, revij, zvočnih posnetkov, webinarjev, raznih delavnic, seminarjev in tečajev, lahko se osebno dobivate s trenerjem ali predavateljem, lahko se vključite v skupinska srečanja … Možnosti je res ogromno, nekatere so celo brezplačne, na vas pa je, da odkrijete tisto pravo metodo, ki bo vašo osebnostno rast pospešila in dvignila na višji nivo. Na koncu je ključno, da vso pridobljeno znanje prenesete v prakso. Brez truda in vztrajnosti ne bo napredka, saj nihče ne more namesto vas dosegati ciljev.


Povedati pa je treba, da osebnostna rast pomeni tudi padce, ne le vzpone. Noben uspeh ne pride kar tako, prej je potrebnega veliko odrekanja, vaj, vztrajnosti in potrpežljivosti, tudi kakšen neuspeh, na katerem potem gradite. To vam bo znal povedati vsak vrhunski športnik, svetovno znan kuhar itd. Pomembno je, da se ne ustavite pri prvem porazu, ampak, da se znate pobrati in vztrajati naprej.


Osebnostna rast je tek na dolge proge. Gradi se jo počasi in vztrajno – ni pomembno, kdaj boste cilj dosegli, pomembno je, da ga in da se zanj vsak dan trudite po svojih najboljših močeh. Mi verjamemo, da vam bo uspelo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja