Preventiva

Opornice za koleno – preventiva za zdrava kolena

Veliko ljudi z različnimi poklici se srečuje z bolečinami in poškodbami kolena, saj je kolenski sklep eden od najbolj obremenjenih delov telesa. Koleno nam omogoča vsakodnevne aktivnosti, od hoje do različnih športnih aktivnostih, zato ne preseneča, da je tudi nagnjeno k poškodbam. Vsako leto je več kot 8 odstotkov vseh poškodb na delovnem mestu povezanih s kolenom, kar zahteva vsaj dva tedna okrevanja. Da bi se izognili potencialnim poškodbam, je priporočljivo razmisliti o uporabi opornice za koleno, ne glede na vaš poklic ali življenjski stil. V nadaljevanju vam predstavljamo različne tipe opornice in izberite najustreznejšo za vas.

Opornice zaščitijo kolena

Opornice v osnovi služijo kot preventivni ukrep za ohranitev zdravega kolena in preprečevanje poškodb. Delujejo kot zaščitna oprema, saj učinkovito ščitijo kolena pred morebitnimi poškodbami. Tudi če na primer padete ali se udarite v koleno, bo opornica za koleno absorbirala silo udarca in zmanjšala tveganje za resnejše poškodbe ter zmanjšala čas okrevanja.
 
Opornice, ki se uporabljajo za imobilizacijo in kompresijo mišic ter sklepov, pogosto izdelujejo iz materialov, kot so najlon in neopren. Za učinkovitejšo imobilizacijo lahko vsebujejo tudi trdno jekleno ali plastično ploščico. Poleg tega je pomembno, da je material dobro zračen, da omogoča učinkovito odvajanje znoja.

Zakaj nositi opornice za koleno

Opornice za koleno se pogosto uporabljajo v preventivne namene, bodisi med športnimi aktivnostmi ali na delovnem mestu, kjer je veliko obremenitev kolen ali klečanja, kot na primer v gradbeništvu. Glavna vloga opornice je absorbiranje udarcev in zaščita pred travmatičnimi poškodbam, kot so zvini ali poškodbe od udarcev. Ena od pomembnih nalog pa je tudi preprečevanje preobremenitvenih poškodb, ki se pojavijo ob ponavljajočih se gibih, na primer pri polaganju ploščic.
 
Raziskava objavljena v Ameriški epidemiološki reviji je pokazala, da uporaba opornice za koleno zmanjšuje možnost poškodbe za več kot 50 odstotkov, kar kaže na njihovo preventivno učinkovitost.
 
Poleg tega opornice povečujejo tudi učinkovitost. Pri delih, kjer je veliko klečanja ali obremenitev kolena, lahko njena uporaba zmanjša bolečino in omogoči večjo delovno učinkovitost, brez potrebe po počitku. Prav tako izboljšujejo učinkovitost športnikov, vojakov in drugih, ki opravljajo naporne aktivnosti, saj nudijo varnost in večjo samozavest pri gibanju.
 
Opornice za koleno lahko tudi pomagajo ohranjati zdravje kolena in gibljivost sklepa. Nošenje je najboljši preventivni ukrep za ohranjanje zdravega kolena in preprečevanje poslabšanja poškodb. Prav tako ohranjajo elastičnost kolena in zmanjšujejo bolečine, kar omogoča daljše uživanje v aktivnostih. Za mnoge lahko uporaba opornice za koleno resnično izboljša njihovo kakovost življenja tako, da se izognejo bolečinam, omejitvam gibanja in strahu pred poškodbami.

Opornice so učinkovite tudi za druge sklepe

Na trgu so na voljo opornice za gleženj, zapestje, komolec, trebuh, kolk, ramo, hrbet itd.

Zapestne opornice nam pomagajo pri stabilizaciji zapestja. Najpogosteje jih uporabljamo pri težavah v zvezi s sindromom karpalnega kanala. Tovrstne težave se pojavljajo pri tistih, ki veliko uporabljajo roke in izvajajo predvsem fine gibe, kot recimo pisarniški delavci. Opornico se uporablja predvsem ponoči. Drugače pa se zapestne opornice uporabljajo tudi pri poškodbah in obrabah zapestnega sklepa ter po operacijah.

Gleženjske opornice so pripomoček za stabilizacijo gležnja in lajšanje bolečin med fizično aktivnostjo. Zaradi čvrste opore bo imel uporabnik občutek varnejšega in bolj sigurnega koraka. Njihova uporaba se priporoča pri poškodbah gležnja, zlasti pri oslabljenih gleženjskih vezeh. Priporočamo vam, da izberete opornico z nekoliko manjšim obsegom od obsega gležnja, saj se mora opornica tesno prilegati gležnju.

Hrbtne opornice nudijo oporo in stabilizacijo hrbtenice. Na trgu najdemo ledvene opornice, ki podpirajo in zmanjšujejo bolečine v spodnjem delu hrbta, prsne opornice, ki se jih povečini uporablja za korekcijo drže, ter opornice cele hrbtenice, ki se jih uporablja po kompresijskih zlomih vretenc ali pri imobilizaciji po operacijah.

Trebušne opornice nudijo oporo trebušnim mišicam in tako zmanjšujejo bolečine. Uporablja se jih predvsem pri trebušnih kilah, primerne pa so tudi za po operativnem posegu abdominalne kile, saj zmanjšujejo pritisk na trebušno steno in s tem olajšajo proces celjenja.

Športne opornice

Športne opornice predstavljajo poseben tip ortopedskih pripomočkov, namenjenih športnikom in rekreativcem. Njihova glavna funkcija je zagotavljanje podpore in stabilnosti določenim delom telesa med intenzivno telesno aktivnostjo, s čimer prispevajo k preprečevanju morebitnih poškodb. Oblikovane so z mislijo na specifične gibalne vzorce in obremenitve, ki se pojavljajo med športno dejavnostjo. Poleg tega so izdelane iz materialov, ki omogočajo dobro zračenje in odvajanje znoja, kar je ključno za udobje in preprečevanje prekomernega potenja. Nekatere športne opornice lahko vsebujejo dodatne elemente, kot so jeklene ali plastične ploščice, ki zagotavljajo dodatno stabilnost in zaščito. S tem omogočajo športnikom varno in učinkovito izvajanje svojih aktivnosti ter zmanjšujejo tveganje za poškodbe.

Zaključek

V lekarnah, specializiranih trgovinah in na spletu, na primer na spletni strani medikem.si, lahko najdete širok izbor opornic za različne dele telesa, ki vam lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja in aktivnega načina življenja. Ne glede na vaš poklic ali aktivnosti, vam svetujemo, da  razmislite o uporabi opornice za koleno in druge sklepe, saj boste tako lahko dlje časa in brezskrbno uživali v vsakodnevnih aktivnostih. 
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja